събота, 21.09.24
14.8 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      ДНЕС Е КУЛМИНАЦИЯТА НА ГРЪЦКАТА КРИЗА

      Днес гръцкият народ решава дали правителството да приеме условията на международните кредитори за допълнителна финансова помощ.

      Референдумът е кулминацията на драматичната ситуация в Гърция, след като Атина и „тройката“ кредитори не успяха да постигнат съгласие по проекта за споразумение „пари срещу реформи“, представен на 25 юни.
      След като упражни правото си на глас, премиерът на страната Алексис Ципрас заяви, че никой не може да пренебрегва решимостта на един народ.

      А пред този народ има две възможности: да гласуват „за“, което означава, че страната трябва да започне реформи в данъчната и пенсионната система, срещу които премиерът Алексис Ципрас бурно възразяваше и заяви, че отхвърля опитите за „ултиматоми и шантажи“.

      Другият вариант е гражданите на южната ни съседка да гласуват „против“, което ще повдигне редица важни за развитието на страната и Европейския съюз въпроси. Гърция ще трябва да се справи с последствията, които ще имат както политическо, така и икономическо измерение.

      По-рано днес председателят на Европейския парламент Мартин Шулц заяви, че се обмисля вариант за „спешни кредити“, чрез които да се поддържа работата на обществените услуги в Гърция.
      Припомняме, че в началото на седмицата гръцкият съвет за финансова стабилност въведе дневен лимит от 60 евро за теглене на пари от банкоматите.

      Над 8 млн. гръцки граждани имат право на участие във всенародното допитване, което ще приключи в 19:00 ч., а първите предварителни данни след преброяването на гласовете ще бъдат обявени около 21:00 ч. местно време.

      Последното проучване на общественото мнение показа, че гласовете „за“ и „против“ ще са приблизително еднакви на брой.

      Според финансовите анализатори преговорите ще бъдат подновени, независимо от резултата от днешния референдум. Премиерът Ципрас също изрази готовност да поднови разговорите с кредиторите още в понеделник.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ