понеделник, 23.09.24
16.8 C
София
22 C
Пловдив
20.1 C
Варна
Search Suggestions

      ЕК стартира пилотен проект с България за превенция на незаконната миграция

      Европейската комисия се ангажира да подкрепи усилията към своите държави членки при адресирането на предизвикателствата, свързани с  миграцията по устойчив начин. Ефективното гранично управление, бързите процедури по убежище и връщане са от съществено значение за една добре функционираща миграционна система.

      За да адресира настоящите миграционни предизвикателства, писмото на председателя на Европейската комисия от 26 януари и Европейския съвет от 9 февруари призоваха за изпълнението на ключови оперативни мерки в областта на граничната охрана, убежището и връщането. Една от целевите оперативни мерки предвижда създаването на пилотни проекти в заинтересовани държаи членки за бързи процедури по убежище и връщане.

      Европейската комисия стартира днес пилотен проект с България за превенция на незаконната миграция, засилване на граничното управление и управлението на миграцията. Пилотният проект предвижда прилагане от страна на България на целеви инструменти и практики в областта на ускорените процедури по убежище и ефективни връщания. Пилотният проект е резултат от тясното сътрудничество с българските власти.

      “Днес мога да обявя, че стартираме, съвместно с България, втори пилотен проект за подобряване на управлението на миграцията.Той ще бъде свързан с бързи процедури по убежище, по-ефективни връщания и засилена гранична охрана. Това е друга оперативна мярка, която ще бъде представена преди Европейския съвет.Благодарност на българските власти за техния ценен принос към общите ни усилия. Той е свидетелство за европейската ангажираност за съмвестно управление на миграцията”, посочи комисар Йохансон.

      “Щастлив съм, че днес, заедно с Европейската Комисия, стартираме изпълнението на пилотния проект. Разглеждаме го като възможност да обединим усилия и отговорим по координиран начин на съществуващите миграционни предизвикателства. Проектът предвижда комплекс от целенасочени инструменти за ускорени процедури в областта на убежището и връщането, които сме убедени, че веднъж изпълнени, ще допринесат за повишаване на сигурността в Европейския съюз и неговите държави членки. Проектът надгражда добрите практики и опит на България, в това число отличното сътрудничество със съседните й страни и с европейските агенции, представени в България“, заяви вътрешният министър Иван Демерджиев.

      Проектът стъпва на прилаганото европейско и национално законодателство. Той ще се изпълнява със силната оперативна и техническа подкрепа на Комисията и ключовите агенции на ЕС в областта на вътрешните работи (ЕАУ, Европол и Фронтекс).

      В допълнение, укрепването на външните граници със засилени мерки за наблюдение, които следва да бъдат приложени на българо-турската граница, е ключов приоритет. Комисията и България финализират оценка на нуждите и Комисията ще предостави финансова подкрепа на България за укрепване на граничното управление на външната й граница с Турция.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ