събота, 21.09.24
20.8 C
София
25 C
Пловдив
24.8 C
Варна
Search Suggestions

      ВРЕМЕННАТА КОМИСИЯ ОТХВЪРЛИ СЪДЕБНАТА РЕФОРМА

      Временната парламентарна комисия гласува промените в конституцията, свързани със съдебната реформа. Очаква се измененията да влязат в сила в края на месец юли.
      Против реформите в сектора се обявиха 4 от партиите – Атака, БСП, ДПС и АБВ.
      Янаки Стоилов от социалистите беше твърд в позицията си, че левицата няма да подкрепи предложенията на управляващите относно разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии – съдийска и прокурорска.

      Категорични в позицията си спрямо идеите на кабинета за изменения относно премахване на тайното гласуване за състава на ВСС, разделението на колегии и продължителността на мандата на съвета, останаха и от ДПС.
      Зам.-председателят на партията Четин Казах заяви, че законопроектът не е в съответствие с очакванията на обществото и изискванията на ЕК за промени в сектора.

      Към това мнение се присъединиха и от политическа партия Атака. Явор Нотев застана зад позицията, че предложеният проект подлежи на съмнение относно интересите, които се крият зад него.

      Против всички предложения на властта в съдебната система се обявиха и от АБВ. От партията отправиха обвинения за недостатъчен диалог и желание за консенсус с останалите парламентарни групи от страна на управляващите. От партията на Първанов бяха категорични, че ролята на министърът на правосъдието трябва да бъде такава, каквато е досега, без да бъде засилвана допълнително.

      Така Временната парламентарна комисия отхвърли промените в конституцията, свързани със съдебната система.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ