събота, 21.09.24
16.3 C
София
21 C
Пловдив
19.8 C
Варна
Search Suggestions

      Хомосексуалността ще се наказва със смърт в Уганда

      Парламентът на Уганда прие законопроект, който криминализира хомосексуалните връзки. Наказанието е доживотен затвор и смъртно наказание.
      Инициативата беше подкрепена от почти всички 389 депутати. Председателят на парламента Анита Аман коментира приемането на закона: „Поздравления. Каквото и да правим, го правим за народа на Уганда.”
      От текста на закона следва, че от смъртно наказание са заплашени „хомосексуализъм при утежняващи обстоятелства“. Става дума за принудителни еднополови връзки с деца и недееспособни лица, както и връзки, довели до заразяване с ХИВ .
      За „хомосексуализъм“ без утежняващи вината обстоятелства виновният ще получи доживотен затвор. Предвиденото наказание за „опит за хомосексуализъм“ е до 10 години затвор.
      Законът все още не е подписан от президента Йовери Мусевени. Върховният представител на ООН за правата на човека Фолкер Тюрк го призова да блокира закона.
      Еднополовите връзки и преди бяха забранени в Уганда. Според закона от 2014 г. гей връзките се наказват с доживотен затвор. По-късно това правило беше отменено.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ