петък, 20.09.24
14.8 C
София
20 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ Е ЗАВЕЛА 66 ДЕЛА СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ

      Европейската комисия е завела 66 дела срещу страната ни за неспазване на законодателството на ЕС. Това показва годишният доклад, чрез който се следи прилагането на правото на съюза през изминалата година.

      50 от делата срещу България са за нарушения и неправилно прилагане на правото на ЕС, а останалите 16 са за ненавременно въвеждане на общностното законодателство.
      Според статистиката най-много дела се водят срещу Гърция – 89, а най-малко срещу Хърватия – 10.
      Вътрешният пазар продължава да бъде най-ценното преимущество на Европа както за гражданите, така и за предприятията, които се възползват от правилното и навременно въвеждане и прилагане на правото на ЕС, заявяват от комисията.
      Тя може да образува производство за нарушение, ако дадена държава от ЕС не покаже решение на предполагаемо нарушение на общностното право.
      ЕК може да състави производство и за нарушение въз основа на персонално разследване на отделни граждани или предприятия, ако националното законодателство не съвпада с изискванията на законодателството на ЕС. Причина за производство може да бъде и неправилното прилагане на правото на Брюксел или липсата на такова от страна на националните органи.
      За последните пет години броят на официалните производства за нарушение е намалял.
      Всеки можа да подаде сигнал за евентуални нарушения на правото на ЕС чрез онлайн формуляр за жалби. За миналата година много от подадените жалби са били свързани със заетостта, правосъдието и вътрешния пазар.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ