събота, 21.09.24
11.2 C
София
15 C
Пловдив
17.7 C
Варна
Search Suggestions

      ЗДРАВНИТЕ ПРАВА СКАЧАТ ДВОЙНО ОТ 1 ЯНУАРИ

      Прекъснатите здравноосигурителни права ще бъдат възстановени след 1 януари 2016 година, при условие, че гражданите ще трябва да заплатят всички вноски не за 3, а за последните 5 години (60 месеца). Промяната в закона е публикувана в Държавен вестник в края на миналия месец, но ще влезе в сила шест месеца по-късно.

      Ако човек не е заплатил повече от три дължими месечни здравноосигурителни вноски за периода от 36 месеца и има намерение да ги възстанови през август, то това ще се случи когато изплати всички вноски за периода от 01.07.2012 г. – 30.06.2015 г. или 36 месеца до началото на месеца, който предхожда времето на оказване на медицинска помощ. Ако задължението за внасяне на осигурителните права е на работодателя или на друго лице, то невнасянето на вноски не отнема правото на осигуреното лице.
      Здравните права се възстановяват до края на 2015 година от датата на заплащане на всичките дължими вноски за период от 36 месеца, а от началото на следващата година – за период от 60 месеца.
      Гражданите ще могат да проверят своя здравноосигурителен статус и ще могат да разберат кои са периодите, за които трябва да си платят, чрез електронната услуга на НАП и на телефон 0700 18 700 на цената на един градски разговор. Услугата е автоматична, като трябва да бъда въведено ЕГН, чрез клавиатурата на телефона. С помощта на електронния калкулатор на НАП, хората ще могат да калкулират дължимите вноски и лихвите към тях от 2000 година до сега.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ