понеделник, 23.09.24
13.8 C
София
19 C
Пловдив
18 C
Варна
Search Suggestions

      ПРЕДСТОИ ИЗГРАЖДАНЕТО НА ПАМЕТНИК НА АКАД. Д. С. ЛИХАЧОВ

      Предстои изграждането на паметник на акад. Д. С. Лихачов в квартал „Обеля“ в София. По проект монументът трябва да е завършен през октомври тази година.

      Възложител на проекта e община Връбница, финансирането е осигурено от движение „Русофили“, които мотивират решението си с желанието да почетат приносът на акад. Лихачов към славянската и българската култура и история.
      Група граждани от квартал „Обеля“ се обявиха против решението на общината. Те заявиха, че ще организират протест днес сутринта. По същото време беше обявен и контрапротест в защита на паметника.
      Жителите на квартала, които застанаха против обещаха, че ще протестират пред Столична община, тъй като не желаят да им бъде натрапен монумент на съветски академик.
      Още миналата година в община „Връбница“ е внесен проектът за изграждането на този паметник. Фирмата, която стои зад стоежа е „Авангард БГ дизайн“ ЕООД, представлявана от архитект В. Йочколовски. Според представения план местоположението на монумента ще бъде точно на подхода в кварталната градинка, в непосредствена близост до автобусната спирка. Булевардът, до който се намира спирката носи името на акад. Лихачов. Според планът ситуирането на паметника до входа на парка ще придаде по-добра завършеност и ще се впише в съществуващите градоустройствени дадености.
      В началото на юли тази година в градинката започва изсичане на дървета, изливане на бетон и строителни дейности. Този факт успява да разгневи част от жителите в квартала, които се обединяват в желанието си да се противопоставят на действията на районното кметство. По думите на протестиращите никой не ги е уведомил, че започва изграждането на монумент, при това в близост до детска площадка. След запитване в община „Връбница“ демонстрантите разбират, че започналият вече проект е гласуван с решение на Столичния общински съвет. Един от мотивите на обявилите се „против“ граждани е, че никой не ги е уведомил и не е било оповестено публично намерението на общината.
      Кметът на „Връбница“ Младен Младенов е заявил, че информацията е била публикувана на сайта на общината.
      В началото на седмицата, обаче жителите на квартала са внесли подписка до кмета на София Йорданка Фандъкова, с искане за незабавното прекратяване на изпълнението на Общинския съвет и замразяване на строителните работи. Организирано е събирането на подписка, която до момента е подкрепена от над 130 души.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ