понеделник, 23.09.24
4.8 C
София
12 C
Пловдив
15.3 C
Варна
Search Suggestions

      КРАЙ НА 8-ЧАСОВИЯ РАБОТЕН ДЕН

      От днес влизат в сила нови правила за работа. Сами ще можем да избираме колко време да продължи работният ни ден. Според новите правила, за да ни се събират отново 40 часа на седмица, един ден можем да работим с няколко часа повече за сметка на предишния, през който сме работили по-малко. Това ще може да стане след уговорка между работодател и служител.

       Освен това се отменя и задължението на работодателите да изготвят графици за платените годишни отпуски.
      В сила остава 2-годишната давност, след края на която неизползваните дни ще се погасяват. Новите текстове позволяват прехвърляне на част от отпуска за следващата година, но работодателят се задължава до средата на годината да осигури използването му. За целта той може и еднолично да изпрати в платен отпуск служител, който не се е възползвал от правото си да го поиска.
      От февруари работодателят вече е длъжен писмено да ни уведомява за оставащия ни отпуск. Ако обаче не искаме да го използваме, той вече има право да ни накара да го направим.
      Младежите между 16 и 18 години ще могат да работят до 22:00 часа, а не до 20:00 часа, както беше досега. Останалите защити при полагане на труд от малолетни и непълнолетни лица остават в сила. Те могат да работят при 7-часов работен ден и нямат право да полагат извънреден и нощен труд. Нощен е трудът, положен след 22 часа, а за ненавършилите 16 г. – след 20 ч.
      С едномесечно предизвести работодателят вече ще може да уволнява работници с право на пенсия.
      Еднодневните договори вече са факт. Практическото им приложение е регламентирано в специална наредба, която също е обнародвана в Държавен вестник, но ще влезе в сила на 21 юли – три дни след обнародването й. Оттогава ще започне и заверяването на договорите в дирекциите „Инспекция по труда“ по местонахождение на имотите.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ