Най-много вредни Е-та в храните има в сладоледите, оцветените бонбони и тортите. Шест добавки в храните, които са означени с „Е“ и номер могат да увредят ДНК-то и да причинят рак. За това предупредиха от ръководството на Института по молекулярна биология към БАН, които са направили проучване по иновативен метод. Обект на изследването са били оцветителите:
- E127 – Еритрозин (Erythrosine),
- E132 – Индигокармин (Indigotine, Indigo carmine),
- Е143 – Фаст грийн,
- E250 – Натриев нитрит (Sodium nitrite),
добавката Кофеин и 4-аминоантипирин (4ААР), който се използва във фармацевтичната промишленост.
Ръководителят на Института доц. Георги Милошев заяви, че те представляват риск и могат да причинят онкологично или друго заболяване. Тези шест добавки в храните увреждат човешкото ДНК. За да се избегне това те трябва да са в концентрации от 10 до 100 пъти по-ниски от сегашните разрешени, поясни още доц. Милошев.
Екипът на Института представи резултатите от проведеното проучване в няколко министерства, Европейската комисия и Европейската агенция по безопасност на храните.