събота, 21.09.24
14.8 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      Гърция обяви тридневен траур заради трагедията с мигранти

      Гръцкото правителство обяви в сряда тридневен  национален траур за жертвите на корабокрушение, станало в международни води край югозападното му крайбрежие.

      Властите извадиха телата на 79 бежанци, след като рибарска лодка с неизвестен брой пътници потъна на 47 морски мили от град Пилос, съобщи гръцката национална информационна агенция AMNA.

      „Мислите на всички са с всички жертви на безмилостните трафиканти, които се възползват от човешкото нещастие“, каза служебният премиер Йоанис Сармас.

      Общо 104 пътници вече са спасени, каза Николаос Алексиу, говорител на министерството на морските въпроси и островната политика пред гръцката национална телевизия ERT. Издирвателно-спасителната операция за намиране на други пътници ще продължи през нощта, добави той.

      „Не можем да дадем точният брой на пътниците, но беше много голям… Колегите ми намериха претоварена лодка“, каза той.

      Той обаче не потвърди прогнозите, че на борда е имало 400-700 пътници, които оцелелите дадоха на ERT и други медии. Те казаха, че рибарската лодка, която потъна през нощта между вторник и сряда, е била на път от Либия за Италия.

      Инцидентът е станал в района с най-дълбоките води в Средиземно море и никой от оцелелите не е носил спасителна жилетка, според Алексиу.

      Гръцкият президент Катерина Сакеларопулу пътува до близкия град Каламата, където се отвеждат оцелелите. Президентът изрази дълбока скръб от трагедията, като призова за „координация на държавите-членки на ЕС за защита на живота и безопасността на мигрантите и бежанците“.

      Междувременно председателят на Европейския съвет Шарл Мишел каза, че инцидентът е „сърцераздирателно напомняне, че трябва да сложим край на безскрупулния бизнес на контрабандистите“. Лидерите на ЕС ще разгледат въпроса на Европейския съвет на 29-30 юни, каза той в Twitter.

      „Трябва да продължим да работим заедно с държавите-членки и трети страни, за да предотвратим подобни трагедии“, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

      Досега тази година 72 778 бежанци са пристигнали в Европа от юг, включително 71 136 пристигнали по море до Италия, Гърция, Испания, Кипър и Малта, според Агенцията на ООН за бежанците ВКБООН.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ