Ледът за заведенията в половината Слънчев бряг се е произвеждал в нерегистриран свинарник, при „невъобразимо нехигиенични условия”. Това обяви след извършени проверки д-р Георги Митев, директор на Областната дирекция на Агенцията по безопасност на храните в Бургас, цитиран от агенция „Фокус”.
Този ледогенератор не е имал регистрация в Областната дирекция.
Според Митев това е недопустимо, защото това е вода, която може да се зарази в свинарника. В случай на хранително натравяне се търсят причини в храната, а леда може да причини същото.
66 проверки на временни обекти и хотели, предлагащи услугата „ол инклузив”, са извършени от инспекторите на Българската агенция за безопасност на храните-Бургас в курортния комплекс Слънчев бряг.
По думите на Георги Митев при проверките са издадени 9 предписания за констатирани несъответствия в сградния фонд и оборудването.
Той добави, че през изминалата седмица са правени и съвместни проверки с други институции в Ахелой, Поморие и Слънчев бряг.
Митев уточни, че при проверките в Поморие е съставен втори акт на баничарница, която предлага храни без да има разрешение и не е регистрирана никъде. От Агенцията са съставили акт на стойност 6000 лева, добави още Митев.