събота, 21.09.24
7.8 C
София
18 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      Бунтовни войници твърдят, че са свалили президента на Нигер

      Бунтовни войници твърдят, че са свалили демократично избрания президент на Нигер, като обявиха по държавната телевизия късно в сряда, че са сложили край на правителството заради влошаващата се сигурност на африканската страна, пише Associated Press.

      Войниците казаха, че всички институции са спрени и силите за сигурност управляват ситуацията. Бунтовниците призоваха външни партньори да не се намесват.

      Съобщението дойде след ден на несигурност, тъй като членове на президентската гвардия на Нигер обградиха президентския дворец и задържаха президента Мохамед Базум. Няма незабавна индикация дали бунтът е бил подкрепен от други части на армията. Не е ясно къде е бил президентът по време на съобщението или дали е подал оставка.

      „Това е резултат от продължаващото влошаване на ситуацията със сигурността, лошото икономическо и социално управление“, каза майор от военновъздушните сили Амаду Абдраман във видеото. Седнал на маса пред девет други служители, той каза, че въздушните и сухопътните граници са затворени и е наложен полицейски час, докато ситуацията се стабилизира.

      Групата, която се нарича Национален съвет за опазване на страната, заяви, че остава ангажирана с ангажиментите си към международната и националната общност.

      По-рано в сряда туит от акаунта на президентството на Нигер съобщи, че членове на елитната гвардейска част са участвали в „антирепубликанска демонстрация“ и неуспешно са се опитали да получат подкрепа от други сили за сигурност. В него се казва, че Базум и семейството му се справят добре, но че армията и националната гвардия на Нигер „са готови да атакуват“, ако участващите в акцията не се откажат, съобщава още информационната агенция.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ