неделя, 22.09.24
11.2 C
София
15 C
Пловдив
17.7 C
Варна
Search Suggestions

      ГЪРЦИЯ ОДОБРИ ПРОЕКТА ЗА ТРЕТАТА СПАСИТЕЛНА ПРОГРАМА

      Гръцкият парламент одобри новото споразумение, постигнато от правителството в Атина с кредиторите по трети пакет финансова помощ за страната с 222 гласа „за“, 64 „против“ и 11 „въздържали се“.
      Премиерът Алексис Ципрас определи споразумението като „принудителен избор“. Той заяви, че до този избор се е стигнало, след като страната е била изправена пред дилемата, или меморандум с еврото, или меморандум с драхмата.
      Той призова преди гласуването депутатите да одобрят спасителната програма, която според него е необходим избор за страната. Той допълни, че финансовият министър Евклидис Цакалотос ще води битка на срещата на Еврогрупата, за да се избегне заплахата от мостов заем. Според премиерът мостовият заем, който се предлага на Гърция вместо спасителната програма е връщане към криза без край. Мостов кредит от 6,04 млрд. евро може да получи Гърция, ако финансовите министри на еврозоната не одобрят новата спасителна програма за Атина.

      Обсъждането на мерките започна в ранните часове на деня. Остри и драматични бяха коментарите от трубуната на парламента на депутатите от СИРИЗА, които застанаха открито срещу условията и мерките в споразумението. Алексис Ципрас и правителството му трудно ще останат на власт с толкова силна опозиция в партията, смятат местни наблюдатели.

      Панайотис Лафазанис – бившият министър на енергетиката и водач на фракцията Лява платформа в СИРИЗА заяви, че съжалява и се срамува за това правителство.

      Евклидис Цакалотос помоли депутатите да поемат отговорност за бъдещето на Гърция и подкрепят с положителен вот оставането на Атина в еврозоната.

      Остро се изказаха и консерваторите от Нова демокрация срещу условията за получаване на финансова помощ, но въпреки това подкрепиха договора.

      Партията на Независимите гърци, която е коалиционен партньор на СИРИЗА също постави условие за покрепа – да не се орязват заплатите на военните.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ