неделя, 22.09.24
11.2 C
София
15 C
Пловдив
17.7 C
Варна
Search Suggestions

      ГЪРЦИЯ ПОЛУЧИ ПЪРВИТЕ 13 МЛРД. ЕВРО

      Европейският стабилизационен механизъм (ЕСМ) е превел на Гърция първия транш от 13 милиарда евро от международната финансова помощ.
      Това съобщи пресслужбата на фонда, цитирана от ТАСС и БТА.

      Вчера Еврозоната отпусна по-голямата част от първия транш от помощта за Гърция в размер на 23 милиарда евро, след одобрение от парламентите на Естония, Испания, Германия и Холандия.
      След първите 13, още 10 милиарда от този транш ще бъдат внесени на отделна сметка за рекапитализация на гръцките банки. Други 3 милиарда от първия транш, който е за общо 26 милиарда, ще бъдат гласувани и отпуснати до октомври.
      Атина е погасила 3,4 милиарда евро дълг към Европейската централна банка (ЕЦБ), чийто падеж е днес, съобщи Франс прес, позовавайки се на източник, близък до правителството.
      Планът за спасяване на Гърция включва финансова помощ във вид на заеми, която може да достигне 86 милиарда евро за три години.Тя е придружена от меморандум, в който се предвиждат редица мерки за бюджетни икономии и за реформи, които Атина трябва да изпълни.
      Междувременно гръцките медии съобщиха, че се очаква по-късно днес премиерът Алексис Ципрас да подаде оставка. Той ще направи официално изявление.
      Ако гръцкото правителство подаде оставка се очаква извънредните парламентарни избори да бъдат насрочени за 20 септември. Другата коментирана дата е седмица по-рано – 13 септември.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ