събота, 21.09.24
8.8 C
София
14 C
Пловдив
13.3 C
Варна
Search Suggestions

      „Болниците в Газа рискуват да се превърнат в морги“: Правозащитни групи призовават за действие

      Спирането на електрозахранването в ивицата Газа, причинено от „пълната блокада“ на обсадения анклав от Израел, предизвика осъждане и призиви от международни правозащитни групи за спешни действия, тъй като „болниците рискуват да се превърнат в морги“ на фона на тежки израелски бомбардировки.

      В сряда единствената електроцентрала в Газа остана без гориво и беше спряна след решението на Израел да прекъсне доставките след многостранна атака от Хамас, групата, управляваща анклава, в Израел.

      Международният комитет на Червения кръст (МКЧК), медицинска благотворителна организация, в четвъртък нарече ескалацията „отвратителна“, умолявайки Израел и Хамас „да намалят страданията на цивилните“.

      „Докато Газа губи електричество, болниците губят електричество, излагайки на риск новородените в инкубатори и възрастните пациенти на кислород. Бъбречната диализа спира и не могат да се правят рентгенови лъчи. Без електричество болниците рискуват да се превърнат в морги“, каза в изявление Фабрицио Карбони, регионален директор на МКЧК за Близкия и Средния изток.

      „Семействата в Газа вече имат проблеми с достъпа до чиста вода. Никой родител не иска да бъде принуждаван да дава на жадно дете мръсна вода“, добави той.

      Бомбардирането на Газа от Израел след атаките на Хамас срещу Южен Израел е убило четирима служители на МКЧК в анклава, според говорител на благотворителната организация.

      Представител на болницата ал-Шифа в град Газа каза в сряда, че израелските власти са се насочили към лицата за първа помощ, които помагат на цивилни, и призова световната общност за помощ.

      „Ние страдаме… а светът не си мръдва пръста. Това е SOS за целия свят… трябва да ни помогнете“, каза той пред репортери, след като беше обявено, че единствената електроцентрала в Газа е свършила горивото.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ