Search Suggestions
      четвъртък, 24.10.24
      Search Suggestions

          Образуваха дисциплинарно производство срещу районния прокурор на София

          Прокурорската колегия на ВСС образува дисциплинарно производство срещу районния прокурор на София Невена Зартова. Предложението бе направено от заместник-главния прокурор Мария Павлова. То бе изготвено на базата на доклад от тематична ревизия на работата по организацията, ръководството и контрола на дейността на Софийската районна прокуратура (СРП) от 1 януари 2022 г. – до 31 юли тази година.

          Екип от прокурори от Върховна касационна прокуратура (ВКП) е направил 58 проверки на прокурори от СРП. Констатирани са данни за неритмичност и/или неупражнен ефективен надзор над наблюдаващите прокурори, а по част от досъдебните производства – данни за дисциплинарни нарушения или нарушения на организацията на работата. Само в два от случаите Невена Зартова е упражнила правомощията си за ангажиране на дисциплинарна отговорност на подчинените ѝ заради пропуски в работата. 

          В предложението се отбелязва, че липсата на адекватна реакция в тези случаи от страна на административния ръководител на СРП засилва недоволството на гражданите и се отразява отрицателно върху престижа на съдебната власт.

          Проверени са и досъдебните производства, по които Зартова е осъществявала ръководство и надзор. Ревизиращия екип заключва, че разследванията не са провеждани ритмично, в някои случаи е имало бездействие, постановления за удължаване на законоустановения срок от упълномощени от нея заместник районни прокурори в СРП, което се явява в противоречие със закона.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions