неделя, 22.09.24
13.8 C
София
19 C
Пловдив
18 C
Варна
Search Suggestions

      Байдън и Си се споразумяха да възобновят военните комуникации и да ограничат производството на фентанил

      Президентът на САЩ Джо Байдън и китайският лидер Си Дзинпин се споразумяха в сряда да отворят президентска гореща линия, да възобновят комуникациите между военните и да работят за ограничаване на производството на фентанил, показвайки осезаем напредък в първите си разговори лице в лице от една година, предава Ройтерс.

      Байдън и Си се срещнаха за около четири часа в покрайнините на Сан Франциско, за да обсъдят въпроси, които обтегнаха отношенията между САЩ и Китай. Остават тлеещи различия, особено по отношение на Тайван.

      В значителен пробив двете правителства планират да възобновят военните контакти, които Китай прекъсна, след като тогавашният председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси посети Тайван през август 2022 г. „Връщаме се към директна, открита ясна директна комуникация на директна основа“, каза Байдън.

      Освен това Байдън каза, че той и Си са се съгласили на комуникация на високо ниво. „С него се съгласихме, че всеки един от нас може да приеме телефонното обаждане директно и ще бъдем чути веднага“, добави той. Но в коментар, който вероятно ще подразни китайците, Байдън каза пред репортери по-късно, че не е променил мнението си, че Си е диктатор.

      „Е, вижте, той е. Искам да кажа, той е диктатор в смисъл, че той е човек, който управлява държава, която е комунистическа“, каза Байдън.

      Си каза на Байдън, че негативните възгледи на Комунистическата партия в Съединените щати са несправедливи, каза американски служител пред репортери след срещата.

      Байдън и Си влязоха в преговорите с цел да изгладят един нестабилен период в отношенията, който се влоши, след като заподозрян китайски балон за наблюдение премина през Съединените щати и беше свален от американски изтребител през февруари.

      Белият дом каза, че Байдън е повдигнал въпроси, в които Вашингтон има загриженост, включително задържаните граждани на САЩ, човешките права в Синдзян, Тибет и Хонконг и агресивните дейности на Пекин в Южнокитайско море.

      „Просто говорим, просто сме откровени един с друг, за да няма недоразумения“, каза Байдън.

      Военните на САЩ и Китай имаха редица пропуски и ожесточени размени през последната година. След обещанието за подновяване на комуникациите министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин ще се срещне с китайския си колега, когато това лице бъде посочено, каза високопоставен американски служител.

      Байдън и Си се съгласиха Китай да спре износа на артикули, свързани с производството на опиоида фентанил, водеща причина за свръхдоза наркотици в Съединените щати. „Това ще спаси животи“, каза Байдън, добавяйки, че оценява „ангажимента“ на Си по въпроса.

      Съгласно споразумението Китай ще преследва директно конкретни химически компании, които произвеждат прекурсори на фентанил, каза високопоставен американски служител пред репортери. Той обеща да се „довери, но да провери“ китайските действия по отношение на лекарството.

      Двамата лидери също се договориха да съберат експерти, за да обсъдят рисковете от изкуствения интелект.

      Официален представител на САЩ описа размяна на Тайван, демократичния остров, който Китай претендира за своя територия. Предпочитанието на Китай е за мирно обединение с обявения от Китай остров Тайван, каза Си на Байдън, каза американският официален представител, но Си продължи да говори за условията, при които може да се използва сила.

      Байдън каза, че е подчертал необходимостта от мир и стабилност в Тайванския пролив. Американският служител каза, че Байдън се аргументира да запази статуквото и Китай да зачита изборния процес в Тайван.

      „Президентът Си отговори: „Вижте, мирът е всичко хубаво, но в един момент трябва да преминем към по-общо разрешаване“, цитира Си Си.

      Си също така призова Съединените щати да спрат да изпращат оръжия на Тайван и да подкрепят мирното „обединение“ на Китай с Тайван, съобщиха китайските държавни медии.

      Бони Глейзър, експерт по Тайван в Германския фонд Маршал на Съединените щати, каза, че Си изглежда е предал както заплахи, така и уверения на Тайван.

      „Предположението, че трябва да се намери решение в близко бъдеще, е тревожен знак, дори ако той подчерта, че няма планове за военни действия срещу Тайван през следващите години“, каза тя.

      Байдън каза, че е помолил Си да използва влиянието си в Иран, за да призове Техеран да не предприема прокси атаки срещу цели на САЩ в Близкия изток, докато конфликтът Израел-Хамас продължава в Газа.

      Байдън приветства китайския лидер в имението Филоли, селска къща s добре поддържани градини на около 30 мили (48 км) южно от Сан Франциско, където ще се преместят по-късно за срещата на върха на форума на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество.  Организацията се среща на фона на относителната икономическа слабост на Китай, териториалните вражди на Пекин със съседите и конфликт в Близкия изток, който разделя Съединените щати от съюзниците, пише Ройтерс.

      Байдън, който отдавна търсеше срещата, изрази топъл, приветлив тон. Видеозапис на двамата стискащи ръце за сбогом след срещата беше публикуван на X от Global Times, китайският държавен таблоид.

      „Планетата Земя е достатъчно голяма, за да успеят двете страни“, каза Си на Байдън, докато те и техните делегации седяха една срещу друга на дълга маса в богато украсена конферентна зала.

      Байдън каза, че САЩ и Китай трябва да гарантират, че конкуренцията между тях „няма да премине в конфликт“ и да управляват отношенията си „отговорно“.

      След обяда лидерите направиха кратка разходка заедно в поддържаната градина на имението след общуване, продължило около четири часа. 

      Си каза на Байдън, когато започнаха разговорите си, че много се е случило от последната им среща преди година в Бали, цитирайки въздействието на пандемията от COVID и нарече отношенията между САЩ и Китай „най-важните двустранни отношения в света“.

      „За две големи държави като Китай и Съединените щати обръщането на гръб една на друга не е опция“, каза той. „Нереалистично е едната страна да реконструира другата“, добави той.

      След като двамата се срещнаха, Байдън приветства глобалните лидери на срещата на  организацията за Азиатско-Тихоокеанско икономическо сътрудничество в Сан Франциско, където каза, че Си смята посещението за завръщане у дома предвид голямото китайско население на града.

      Снимка: БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ