Search Suggestions
      петък, 25.10.24
      Search Suggestions

          Изтича срокът за номинации от НС на нови конституционни съдии

          В четвъртък, 11 януари, когато е крайният срок за предложения за двама нови конституционни съдии от парламентарната квота, Конституционният съд ще каже колко ще години ще е мандатът им.

          След като две години Конституционният съд работи с непълен състав заради непопълнената парламентарна квота, миналия октомври президентът Румен Радев го сезира с искане да разтълкува разпоредбите от основния закон, свързани с началото, края и продължителността на мандата на конституционните съдии. 

          Според Конституцията той е девет години, а свои представители по определена процедура излъчват освен Народното събрание и президентът, също и върховните съдилища – ВАС и ВКС. 

          Юристите са разделени – дали двама съдии, които с голямо закъснение предстои Народното събрание да избере този месец, трябва да изкарат пълен деветгодишен мандат, или да довършат остатъка от него, което малко по-малко от седем години.

          Според последна неофициална информация се очаква за конституционни съдии да бъдат номинирани председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и бившият съдия от Върховния касационен съд Борислав Белазелков. 

          Снимка: БГНЕС 

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions