вторник, 24.09.24
23.8 C
София
26 C
Пловдив
26.1 C
Варна
Search Suggestions

      „Нищо няма да ни спре“: Израел одобри планове за офанзива в южната част на ивицата Газа

      Израелското правителство одобри оперативни планове за офанзивата на ИД в Рафах в южната част на Ивицата Газа. Това заяви премиерът Бенямин Нетаняху.
      Той каза, че Израел се готви да евакуира населението в региона. Той каза, че унищожаването на Хамас в Рафа е „съществено за победата“, без което Израел ще бъде изправен пред „екзистенциална заплаха“.
      „Не отнема много време. Нищо няма да ни спре: нито натиск от страна на САЩ, нито друг натиск“, каза Нетаняху.
      Той не каза кога може да започне настъпателната операция.
      В началото на март президентът на САЩ Джо Байдън предупреди Израел срещу настъпателна операция в Рафа. Според него това ще бъде „червена линия“ за Нетаняху. Въпреки това на 15 март Нетаняху одобри плана за операция в град Рафа. На 22 март израелският министър по стратегическите въпроси Рон Дермър каза, че Израел ще щурмува Рафа, дори ако това предизвика разрив в отношенията с Вашингтон.
      На 29 март The Washington Post, позовавайки се на източници, съобщи, че Съединените щати са одобрили прехвърлянето на бомби и изтребители на стойност няколко милиарда долара на Израел, въпреки опасенията относно наземната операция в град Рафа.
      Съдът на ООН нареди предотвратяването на геноцид в Газа и поиска Хамас да освободи заложниците. Какво означава? Анализ на “Нова Европа”
      От 7 октомври 2023 г. около 38 хиляди души са загинали в ивицата Газа, съобщи контролираното от Хамас министерство на здравеопазването. Според израелските власти около 1200 жители са били убити и около 240 са взети за заложници и отведени в Газа в резултат на войната.

      Снимк: БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ