петък, 20.09.24
11.8 C
София
14 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      Олимпийският огън потегли на френска земя от Марсилия

      Френското щафетно пренасяне на олимпийски огън за Игрите в Париж стартира днес от южния пристанищен град Марсилия, ден след като пристигна от Гърция на кораб от 19-и век.

      Бившият футболист Базил Боли взе факела от величествена катедрала в града и го предаде на 83-годишния Колет Каталдо. Събитието прикова интереса на дузина зрители, сред които беше и архиепископът на Марсилия Жан-Марк Авелин.

      „Това наистина кара сърцето да бие бързо и е фантастично. Това е олимпийският огън, символът на спорта и това да живеем заедно“, каза Боли, след като предаде факела. Това маркира и началото на обиколката на огъня във Франция, която ще бъде 12 000 км.

      Откриващата церемония на Игрите в Париж е на 26 юли и ще се проведе на лодки на река Сена – рязък контраст с традиционните откривания на стадиони. Организаторите се надяват събитието да повдигне ентусиазма за Олимпиадата, след като имаше спорове относно цените на билетите, както и опасения за сигурността по време на най-големия международен спортен форум. /БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ