понеделник, 23.09.24
21.8 C
София
25 C
Пловдив
26.1 C
Варна
Search Suggestions

      Шолц: Германия се нуждае от силен набор на военнослужещи, трябва хората да изберат кариера в армията

      Германия трябва да намери начини да убеди хората да се записват за военна кариера, заяви канцлерът Олаф Шолц, цитиран от The Economic Times.

      Страната разглежда наборната военна служба като възможен начин за укрепване на дълго пренебрегваната си отбрана в условията на напрежение с Русия.

      „В крайна сметка става въпрос за това как можем да убедим достатъчно жени и мъже да работят в Бундесвера и да намерят работа за себе си там“, заяви Шолц по време на посещение в Швеция.

      Стокхолм отново въведе наборна военна служба през 2017 г. след анексирането на Крим от Русия.

      Германският министър на отбраната Борис Писториус, член на социалдемократите на Шолц, е възложил на своето министерство да проучи потенциални модели за военна повинност.

      В Швеция всяка година за военна повинност се избират между 5000 и 6000 млади мъже и жени, но правителството иска да увеличи този брой до 10 000, което би означавало, че около един на всеки 10 младежи ще трябва да премине през основно обучение.

      Войната в Украйна предизвика дебати в Германия относно повторното въвеждане на системата, тъй като въоръжените сили на Бундесвера се борят с намаляването на броя на войниците. Берлин обеща безпрецедентно засилване на отбраната на страната. В Германия не се провежда наборна военна служба от 2011 г. насам.

      Християндемократите (ХДС), основната опозиционна партия в Германия, се ангажираха да въведат отново военната служба, ако спечелят националните избори догодина.

      Писториус, чието министерство все още не е представило своя документ с предложените модели, преди това е определял шведската система като модел за подражание. Швеция обучава наборни войници, но използва само толкова доброволци, колкото са необходими на професионалната армия.

      „Нито една страна няма перфектен модел и всички уважават различните страни, които използват различни модели по различни исторически причини“, заяви шведският министър-председател Улф Кристершон след разговорите си с Шолц.

      „Мисля, че за нас този модел работи добре“, заключи той. 

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ