понеделник, 23.09.24
4.8 C
София
12 C
Пловдив
15.3 C
Варна
Search Suggestions

      ЕС настоя Грузия да отмени закона за „чуждестранно влияние“

      Европейската комисия осъди Грузия за новоприетия закон за „чуждестранно влияние“, насочен срещу финансирани от чужбина НПО-та.

      ЕС осъди репресиите на масовите протести срещу правителството, и призова то да промени курса на действията си, предаде АФП.

      „Приемането на този закон оказва отрицателно въздействие върху напредъка на Грузия по пътя към ЕС. Призоваваме грузинските власти да оттеглят закона“, се казва в съвместно изявление на ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел и останалата част от изпълнителната власт на ЕС.

      На 14 май парламентът на Грузия прие спорния закон, който според Съединените щати е законодателен акт в „кремълски стил“. Критиците смятат, че законът цели да определи тези неправителствени организации като „чуждестранни агенти“, за да заглуши несъгласието.

      Този ход доведе до огромно разделение в бившата съветска република, където мнозинството от населението иска да се присъедини към Европейския съюз и НАТО.

      Започнаха масови протести срещу закона, а в парламента дори стигна до сблъсъци между депутати от опозицията и членове на управляващата партия „Грузинска мечта“.

      Партията „Грузинска мечта“ се опита да представи протестиращите като агресивни тълпи. Тя настоя, че е решена да се присъедини към ЕС, и представи законопроекта като насочен към повишаване на прозрачността на финансирането на НПО.

      Законопроектът изисква неправителствените организации и медиите, които получават повече от 20 % от финансирането си от чужбина, да се регистрират като организации, „преследващи интересите на чужда сила“.

      Първоначално ЕС възнамеряваше да направи изявлението си от името на 27-те си държави-членки, но според дипломати това е било осуетено от възраженията на Унгария и Словакия.

      Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан, най-близкият до Кремъл лидер на ЕС, е твърд съюзник на грузинските власти. /БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ