събота, 21.09.24
8.8 C
София
14 C
Пловдив
13.3 C
Варна
Search Suggestions

      Ципрас: Трябва да има ясни последствия от неспазването на Преспанското споразумение

      „ЕС и международната общност трябва да изяснят последствията, които неспазването на Споразумението ще има за региона и особено за бъдещето на Северна Македония“.

      Това заяви бившият гръцки премиер Алексис Ципрас по време на Комитета за Западните Балкани на Съвета на Европа.

      Ципрас председателства комисията на 24 юни в Страсбург. Акцентът е бил върху значението на Преспанското споразумение за мира, стабилността и европейската перспектива на Западните Балкани.

      На срещата присъства бившият гръцки премиер Георгиос Папандреу, както и професорите Константинос Филис от Гърция и Кристиян Фидановски от Северна Македония.

      Папандреу подчерта, че докато регионът е уязвим на националистически конфронтации, той ще търси защитници и ще потъва в нестабилност и нови конфликти.

      Необходимо е всеки да зачита принципа на добросъседството, ангажираността към демократичните принципи, уважението към човешките правата и върховенството на закона, добави той.

      Именно заради това Преспанското споразумение е от такова значение за бъдещето на Западните Балкани и регионалното сътрудничество, посочи бившият премиер.

      Професор Фидановски се спряя върху необходимостта от вярно спазване на Споразумението от новото правителство на Северна Македония, ръководено от лидерът на ВРМО–ДПМНЕ Християн Мицкоски.

      Гръцкият професор Филис подчерта необходимостта от разработване на европейска карта за Западните Балкани с акцент върху възстановяването на доверието между ЕС и обществата на страните от региона. „Пътят към Европа е показан от Преспанското споразумение на Ципрас и Заев от 2018 г. и Солунския дневен ред, насърчаван от Георгиос Папандреу през 2003 г.“, добави той.

      Ципрас подчерта, че трябва да се води активна борба срещу национализма и дестабилизацията в региона. Това означава преди всичко подкрепа на Преспанското споразумение и динамичната дипломатическа роля на ЕС в Западните Балкани, преди да загуби напълно доверието.

      „От изключителна важност е международната общност, и особено ЕС, ясно да изясни последиците, които неспазването на Споразумението ще има за региона, и особено за бъдещето на Северна Македония“, допълни той.

      Снимка: БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ