петък, 20.09.24
19.8 C
София
22 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      Русия и Виетнам се споразумяха да задълбочат сътрудничеството си в областта на отбраната

      Русия и Виетнам се споразумяха да задълбочат сътрудничеството си в областта на отбраната. Това се случи по време на визитата на Владимир Путин във Виетнам.

      Преди да отпътува към Виетнам, руският президент се срещна със севернокорейския лидер Ким Чен Ун, с когото подписа договор за взаимна отбрана.

      В Ханой Путин не получи толкова ясна публична декларация за подкрепа, но виетнамският президент То Лам изрази желание да се засили военното сътрудничество.

      „Двете страни искат да ускорят сътрудничеството в областта на отбраната и сигурността, което да им помогне да се справят с нетрадиционните предизвикателства пред сигурността въз основа на международното право, в името на мира и сигурността в региона и света“, заяви Лам.

      От години Русия е основният доставчик на оръжие за Виетнам, като в периода 1995-2023 г. на нея се падат над 80% от вноса. В последно време поръчките намаляха, тъй като международните санкции, свързани с конфликта в Украйна, се засилиха.

      Двете страни заявиха, че сътрудничеството им в областта на отбраната и сигурността „не е насочено срещу никоя трета държава“ и допринася за „мира, стабилността и устойчивото развитие“ в региона.

      Лам и Путин подписаха около десетина споразумения за сътрудничество в областта на образованието, правосъдието и гражданските ядрени проекти.

      Путин заяви, че разговорите са били конструктивни и че двете страни имат „идентични или много близки“ позиции по ключови международни въпроси.

      Руският президент разговаря и с Нгуен Фу Чонг, влиятелния генерален секретар на управляващата Комунистическа партия, и положи венец пред мемориала на комунистическия лидер Хо Ши Мин. 

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ