вторник, 24.09.24
15.8 C
София
20 C
Пловдив
23.9 C
Варна
Search Suggestions

      ИРАК ПРЕДУПРЕДИЛ ПАРИЖ ДЕН ПРЕДИ АТЕНТАТИТЕ

      По време на вчерашните преговори във Виена иракският външен министър Ибрахим ал Джаафари заяви, че разузнаването на неговата страна е съобщило за планирани атентати срещу Европа като цяло и специално Франция, както и срещу САЩ и Иран, предаде БТА.

      Ал Джаафари добави, че съответните страни са били незабавно информирани, а изявлението е публикувано на неговия уебсайт.
      Иракският външен министър обаче не уточнява, че заплахата идва от Ислямска държава. Според него неотдавнашните атаки в Египет, Ливан и Франция изискват глобален отговор срещу джихадистката групировка.
      По-рано стана ясно, че иракските служби за разузнаване са предупредили Коалицията срещу Ислямска държава за предстоящи атентати ден преди нападенията в Париж, които отнеха живота на 129 души.
      Високопоставени служители са изпратили телеграма, в която се казва, че лидерът на групировката Абу Бакр ал Багдади е наредил незабавно нападение срещу страни от коалицията, срещу Иран и срещу Русия. Нападението трябвало да включва бомбени или самоубийствени атентати, както и взимане на заложници. Тази информация идвала директно от източници на иракските служби вътре в групировката.
      Без да коментира специално иракското предупреждение, високопоставен източник от американското разузнаване заяви, че до западните правителства не е достигнала достатъчно конкретна информация. Според него не е имало как да се предотврати станалото в Париж.
      От своя страна, Франция обяви атентатите за акт на война и обеща да унищожи Ислямска държава. Президентът Франсоа Оланд обяви въвеждането на извънредно положение и затваряне на държавните граници.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ