събота, 21.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      Още 35 дни: Израел удължи забраната за телевизия Ал Джазира

      Израелските съдилища потвърдиха и удължиха с още 35 дни забраната за катарската телевизия Al Jazeera, съобщи уебсайтът на Министерството на правосъдието.

      Телевизията е под прицела на израелското правителство заради предполагаемата си подкрепа за палестинското ислямистко движение Хамас, предаде АФП.

      „Окръжният съд на Тел Авив потвърди указанията на министъра на комуникациите да се спре излъчването на канала Al Jazeera, да се затворят офисите му в Израел, да се блокира достъпът до уебсайтовете му и да се изземе оборудването, използвано за излъчване на съдържанието на канала, за срок от 35 дни“, се казва в изявление на министерството.

      В разгара на войната в Газа в началото на април израелският парламент прие закон, който му позволява да забрани излъчването в Израел на чуждестранни медии, които застрашават сигурността на държавата.

      Въз основа на този текст на 5 май израелското правителство одобри решението за забрана на излъчването на канала в Израел и за затваряне на офисите му там за срок от 45 дни, който може да бъде подновен.

      Но на 9 юни Върховният съд, разглеждайки петиция на Асоциацията за граждански права в Израел, оспорваща закриването на канала, препрати делото на районния съд в Тел Авив.

      Правителството поиска от съда да потвърди забраната за срок от 45 дни. Позовавайки се на процедурни недостатъци, съдията разреши забраната за 35 дни.

      Министърът на комуникациите Шломо Кархи определи телевизията като „рупор на тероризма в служба на Хамас“.

      „Поради абсурдни правни причини сме длъжни (да поискаме) закриването ѝ в Израел на всеки 45 дни. Ще продължим да правим всичко необходимо, за да изчистим региона от тероризма и подстрекаването към насилие“, добави той.

      В продължение на няколко години израелските власти публично критикуват отразяването на текущите събития в Израел и Палестинските територии, където каналът има кореспонденти, от Al Jazeera.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ