неделя, 22.09.24
20.8 C
София
25 C
Пловдив
25.5 C
Варна
Search Suggestions

      АКЦИИ В АРАБСКИЯ КВАРТАЛ „МОЛЕНБЕК“ В БРЮКСЕЛ

      Белгия предприе контратерористични акции в арабския квартал на столицата Брюксел, след като седем души, живеещи в мигрантския квартал, бяха заподозряни и арестувани за атентата в петък вечерта във Франция.

      Двама от терористите, загинали по време на атаката, са идентифицирани като френски граждани, живеещи в белгийската столица. Единият от тях е живял в квартала „Моленбек“, съобщиха от офиса на федералната прокуратура.
      Белгия се активизира, след като беше съобщено от френските власти, че е открит автомобил с белгийска регистрация в близост до концертната зала „Батаклан“, където загинаха 89 души в петък. Местните медии съобщават, че именно шофьорът на този автомобил – 26-годишният Салах Абдесалам, е един от извършителите. В събота, близо до белгийската граница, той и още двама мъже са били в наетия автомобил, който е спрян за проверка, но е пуснат веднага след това. Абдесалам е заловен и арестуван, след като беше обявен за интернационално издирване. Неговият брат Брахим Абдесалам също е разпознат като участник в терористичната атака. Той се самовзриви в близост до парижко кафе на булевард „Волтер“. Брат на Брахим и Салах Мохамед Абдеслам, също в бил задържан, но по-късно е освободен. Разследващите съобщиха и за друга белгийска кола, която е била взета под наем и за която се смята, че може да е свързана с атаките.
      Главен заподозрян е Абделхамид Абауд, смятан за „мозъкът“ на няколко планирани атаки в Европа, съобщи Ройтерс. Абауд е белгийски гражданин. За момента се смята, че той е избягал в Сирия, където се укрива.
      Белгийският премиер Шарл Мишел призова за по-строги действия в „Моленбек“- общината, в която има най-голям брой жители от африкански произход в белгийската столица и привидна гореща точка на терористични дейности. Той отбеляза, че не за първи път жители от този квартал имат участие в подобни атентати.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ