неделя, 22.09.24
4.8 C
София
13 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      НОВИЯТ ЕВРОПАРЛАМЕНТ: Очакван възход на крайната десница

      Проучванията на общественото мнение показват, че крайната десница е от големите победители в Германия и Австрия на изборите за ЕС, присъединявайки се към Нидерландия като демонстрация на първите признаци, че се случва очаквано изместване надясно в Европейския парламент.
      Крайнодясната „Алтернатива за Германия“ зае второ място след опозиционните консерватори с 16,5% от гласовете спрямо 11% през 2019 г., според екзитпол, публикуван от обществената телевизия ARD.
      И трите партии в коалицията на германския канцлер Олаф Шолц претърпяха загуби, според проучването.
      Резултатите бяха в съответствие с очакваната по-широка промяна в полза на десните партии в Европейския парламент, който обхваща блок от 450 милиона граждани.
      Междувременно в Австрия крайнодясната Партия на свободата е вероятният победител в гласуването, според анкета, базирана на проучвания, проведени през изминалата седмица и публикувана като гласуването там приключи в неделя вечерта.
      В Нидерландия, която гласува в четвъртък, екзитполовете показаха, че антиимиграционната партия на националиста Герт Вилдерс ще спечели седем от 29-те холандски места в Асамблеята на ЕС, само едно по-малко от комбинираните места на алианса Социалдемократи-Зелени.
      Новият Европейски парламент вероятно ще бъде по-хладен по отношение на политиките за справяне с изменението на климата, като в същото време е готов да подкрепи мерките за ограничаване на имиграцията в ЕС.
      Парламентът също може да бъде по-фрагментиран, което би направило приемането на всяка мярка по-трудно и по-бавно, тъй като ЕС е изправен пред предизвикателства, включително враждебна Русия и засилено индустриално съперничество от Китай и Съединените щати.
      Това също означава, че както германският канцлер Олаф Шолц, така и френският президент Еманюел Макрон, чиято партия се очаква да понесе поражение в полза на крайната десница на Марин Льо Пен, може да излязат отслабени след изборите. 
      Гласуването започна в четвъртък в Нидерландия и в други страни в петък и събота, но по-голямата част от гласовете за ЕС се очаква да бъдат проведени днес.
      Европейският парламент гласува законодателство, което е ключово за гражданите и бизнеса в 27-членния ЕС.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ