неделя, 22.09.24
4.8 C
София
13 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      Вучич: Необходимо е компромисно решение за Косово

      Сръбският президент Александър Вучич заяви, че е необходимо компромисно решение за Косово, а не може да има едностранно решение, според което албанците печелят всичко, а сърбите губят всичко, съобщи Танюг, цитирана от БТА. 

      В интервю за швейцарския вестник „Велтвохе“ Вучич каза, че въпросът за Косово изисква компромис и в преговорния процес са се доближили до такова решение, но то не е постигнато, защото Прищина не изпълнява своите задължения. Сръбският президент каза, че сега дори няма разговори, въпреки че Белград винаги е готов за диалог. Той посочи, че Прищина не е искала да създаде Съюз на сръбските общини, което е задължение от първото споразумение. По думите му ситуацията е трудна, но Сърбия ще направи всичко, за да гарантира мира.  

      „Не може да има едностранно решение, при което албанците печелят всичко, а сърбите губят всичко. Никой не е глупав в Сърбия. Знаем колко трудна е ситуацията, затова настояваме за компромисно решение“, каза сръбският президент. 

      Вучич посочи още, че сръбският народ е дълбоко свързан с Косово и че тази връзка „не може да бъде прекъсната по начина, по който искат хората на Запад“. Президентът добави, че народът на Сърбия не може повече да търпи двойните стандарти на Запада и по думите му „това е нещо, което може да се чуе на всяка крачка, от всички в Белград“.  

      Сръбският президент отново подчерта, че никой не оспорва, че в Сребреница е извършено ужасно престъпление. Той зададе въпрос защо се прави това, когато има Резолюция за геноцида от 2015 г. и дали инициаторите смятат, че новата резолюция ще допринесе за помирение или ще предизвика по-голямо напрежение в региона. Вучич заяви, че не е получил отговор на тези въпроси.   

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ