неделя, 22.09.24
12.8 C
София
20 C
Пловдив
21.5 C
Варна
Search Suggestions

      Турция подписа договор за американски изтребители

      Турция подписа писмо за съгласие за закупуване на изтребители F-16, съобщи говорителят на Държавния департамент Матю Милър, цитиран от в. „Сабах“.

      Говорейки пред репортери на брифинг, Милър заяви, че продажбата е „инвестиция в оперативната съвместимост на НАТО“ и също така ще подкрепи интересите на Анкара, Вашингтон и военния блок в областта на националната сигурност.

      Турция подаде искането за придобиване на самолетите през октомври 2021 г.

      Първоначално Турция искаше да закупи по-модерните изтребители F-35 на Lockheed Martin, но САЩ я отстраниха от многонационалната програма за закупуване и подпомагане на разработването и изграждането на бойните самолети през 2019 г., след като тя се сдоби със С-400 от Русия.

      Вашингтон твърдеше, че системите за противоракетна отбрана представляват риск за усъвършенствания изтребител, докато Анкара настояваше, че те няма да бъдат интегрирани в системите на НАТО.

      Турция е поръчала около 100 F-35, а нейни компании произвеждат около 900 части за изтребителя.

      По-рано тази година администрацията на президента на САЩ Джо Байдън най-накрая одобри продажбата на изтребители F-16 на Турция, с което сложи край на годините на понякога напрегнати преговори, белязали един от проблемите в двустранните отношения между двата съюзници от НАТО.

      Одобрението за продажбата на 40 нови самолета F-16 Block 70 и 79 модернизационни комплекта за обновяване на останалите F-16 дойде малко след като Анкара официално ратифицира членството на Швеция в НАТО.

      Източници от Министерството на националната отбрана потвърдиха на седмичния брифинг за пресата на 6 юни, че процесът на възлагане на обществените поръчки във връзка със сделката върви по график. 

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ