неделя, 22.09.24
12.8 C
София
20 C
Пловдив
21.5 C
Варна
Search Suggestions

      Кремъл приветства желанието на Турция да се приксъедини към БРИКС

      Русия приветства отчетеното желание на Турция да стане част от групата нации БРИКС, каза във вторник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, и добави, че темата ще бъде в дневния ред на следващата среща на върха на организацията.

      Песков каза, че има засилен интерес към БРИКС – група, включваща Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка, Етиопия, Иран, Египет и Обединените арабски емирства – от различни държави, но каза, че е малко вероятно групировката да удовлетвори напълно всички заинтересовани нации.

      В понеделник турският външен министър Хакан Фидан започна посещение в Пекин, посещението на най-високо ниво на турски служител в Китай, член на БРИКС, от 2012 г. Фидан проведе разговори с китайския си колега Ван И и други официални лица по време на посещението.
      Запитан дали Турция би искала да се присъедини към БРИКС по време на разговор в Центъра за Китай и глобализацията в понеделник, Фидан каза „бихме искали, разбира се, защо не?“. Той обаче не даде повече подробности.

      Фидан беше цитиран от турската държавна информационна агенция Anadolu да казва, че Анкара също гледа на сътрудничество с членовете на БРИКС и че той ще присъства на планирана среща на групата следващата седмица в Русия.

      Не беше веднага ясно дали Анкара ще предприеме стъпки за присъединяване към групата БРИКС, тъй като Анкара не е заявявала досега желанието си да се присъедини официално.

      Членката на НАТО Турция беше подложена на критики от своите западни съюзници през последните години заради връзките си с Русия, като някои казаха, че нейната „ост“ се отдалечава от западния военен съюз.

      Анкара отхвърли това, заявявайки, че остава ангажиран член на алианса и поддържа целта си за пълноправно членство в Европейския съюз.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ