неделя, 22.09.24
12.8 C
София
20 C
Пловдив
21.5 C
Варна
Search Suggestions

      Опозицията в Грузия се обедини зад проевропейска платформа

      Грузинските опозиционни партии започнаха да се присъединяват към проевропейска политическа платформа, предложена от президента Саломе Зурабишвили, в опит да създадат единен фронт преди решаващите избори през есента.

      Инициативата идва в момент, когато председателят на грузинския парламент подписа спорния закон за „чуждестранното влияние“ – мярка, за която Брюксел предупреди, че ще провали кандидатурата на Тбилиси за членство в ЕС.

      Миналата седмица Зурабишвили – в противоречие с управляващата партия „Грузинска мечта“ – призова за установяване на „нова политическа реалност“ в черноморската държава, която през последните два месеца изпадна в политическа криза.

      Зурабишвили символично наложи вето на закона за чуждестранното влияние, който предизвика ежедневни масови протести в центъра на Тбилиси и осъждане от страна на Запада.

      Президентството съобщи, че проевропейските опозиционни партии са започнали да подписват харта, съставена от Зурабишвили, в опит да изградят единен фронт преди парламентарните избори по-късно тази година, които се считат за ключов демократичен тест.

      Почти всички проевропейски опозиционни партии в Грузия обещаха да подпишат пакта, в който са описани мащабни реформи в областта на изборите, съдебната система и правоприлагането.

      Групите се споразумяха да сформират временно многопартийно правителство, което да продължи реформите – ако имат достатъчно места в парламента – преди да свикат нови избори.

      Сред тях е и основната опозиционна сила в страната – Обединено национално движение на бившия президент Михаил Саакашвили, който е в затвора.

      „Грузинските избиратели очакват от опозицията да покаже единство в навечерието на изборите“, заяви пред АФП един от нейните лидери Тина Бокучава.

      От канцеларията на президента съобщиха, че партиите „са започнали официално да подписват документа“ днес сутринта.

      Планът включва и отмяна на закона за „чуждестранното влияние“ и няколко други мерки, приети от „Грузинска мечта“, „които са в ущърб на европейския курс на Грузия“.

      Грузинска мечта е на власт от 2012 г., като спечели последните три последователни избори. | БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ