неделя, 22.09.24
17.4 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      Испания и Украйна сключиха двустранно споразумение за сигурност

      Испания обеща един милиард евро военна помощ за Украйна в споразумение за сигурност, подписано в Мадрид от министър-председателя Педро Санчес и президента на Украйна Володимир Зеленски.

      Сделката включва ангажимент за един милиард евро военна помощ за 2024 г., заяви Санчес на съвместна пресконференция, предаде АФП.

      „Тя ще позволи на Украйна да увеличи своите способности, включително основните си системи за противовъздушна отбрана, за да защити цивилното си население, градовете и инфраструктурата, които все още са подложени на безразборни атаки, както се видя този уикенд в Харков“, каза той, визирайки руския удар по североизточния град, при който загинаха най-малко 16 души.

      Посещението на Зеленски идва в момент, когато Украйна се бори с руската сухопътна офанзива в Харковска област, която започна на 10 май. Атаката представлява най-голямото настъпление на Москва от 18 месеца насам.

      Според испанския вестник „Ел Паис“ споразумение включва предоставяне на системи „Пейтриът“ и танкове „Леопард“.

      Зеленски вече подписа двустранни споразумения за сигурност с няколко държави, включително Франция, Германия и Обединеното кралство.

      Санчес заяви, че споразумението за сигурност ще обхване редица въпроси.

      „Споразумението се основава на цялостен преглед на сигурността и обхваща различни области като военна, хуманитарна и финансова подкрепа, както и сътрудничество между испанската и украинската отбранителна промишленост, а също и помощ при възстановяването и разминирането“, каза той.

      Досега Мадрид е предоставял само ограничена военна помощ на Киев.

      Според Килския институт, който проследява обещаните и доставените на Украйна оръжия след руската инвазия, Испания досега е отделила 330 млн. евро за военна помощ, което я прави сравнително малък донор на европейско ниво.

      За сравнение, Берлин, Париж и Рим са отделили съответно 18,61 милиарда, 5,65 милиарда и 1,0 милиарда евро, а приносът на Лондон възлиза на 9,22 милиарда евро, сочат данните.

      През април Испания обеща да изпрати на Украйна неуточнен брой ракетни системи за противовъздушна отбрана „Пейтриът“, както и и 10 танка „Леопард“. /БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ