неделя, 22.09.24
17.4 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      Украйна във фокуса на Парламентарната асамблея на НАТО в София

      Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пристига в София за последния ден от пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО. Два дни 400 парламентаристи от 32 държави членки на НАТО и от 25 страни партньори и парламентарни организации обсъждаха позиции, които ще бъдат представени за одобрение и на срещата на върха във Вашингтон пред юли. Украйна е сред основните акценти във всички заседания на комисиите.

      Част от препоръките в докладите на Комитета по отбрана към Парламентарната асамблея със сигурност ще влязат и във финалните решения на срещата на върха на НАТО в САЩ през юли. Рик Ларсън – американски конгресмен и докладчик към парламентарната асамблея на НАТО по войната и съюзническата подкрепа за Украйна заяви, че към момента финансовият принос за Украйна е за общо над 200 милиарда долара. Но, както посочва докладът, Украйна има стратегически и тежки предизвикателства от гледна точка на боеприпаси и човешка сила. И макар основната тежест да е за украинците, страните членки могат да отговорят на нуждите. Рик Ларсън цитира статистика, че Украйна се нуждае от 12 000 танка, 3 милиона артилерийски снаряди и това трябва да се направи от съюзниците на НАТО. Рик Ларсън директно обяви, че процесът е бавен, а времето да се действа е сега.

      „Трябва да се предоставят модерни боеприпаси, бойни танкове за пехотата, леки оръжия, куршуми, оборудване за разминиране. Заедно с няколко други членове от делегацията на асамблеята на НАТО се застъпихме пред американския министър на отбраната с писмо, в което подкрепяме използването на предоставените от САЩ оръжия на Украйна на руска територия при определени условия. Това е пряко свързано с неспособността на Украйна да отговори за неотдавнашната руска атака над Харков. Съюзниците трябва да продължат да гарантират и разширяват тренировъчните програми за Украинската армия. Ключова остава програмата за обучение на пилоти на Ф-16. Всички трябва да допринесат за новосъздадения съвместен център за обучение и анализ в Полша, за да помогнат за запълването на празнините в учебните програми на украинските пилоти. Трето – съюзници трябва да стимулират местната отбранителната промишлена продукция. За да е сигурно, че Украйна посреща нуждите. И за да се сигурно, че и страните членки попълват своите запаси. Съюзниците трябва да осигурят многогодишни договори с отбранителната индустрия като знак за постоянната си ангажираност. На срещата във Вашингтон съюзниците трябва да подкрепят засилената роля на НАТО в координирането на помощта за сигурност и обучение за Украйна. Нужна е подкрепа за многогодишна финансова рамка за подкрепата. Съюзниците трябва да засилят и двустранните си разговори с Украйна за финансовата подкрепа на армията.“

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ