понеделник, 23.09.24
4.8 C
София
12 C
Пловдив
15.3 C
Варна
Search Suggestions

      ЕС забрани четири контролирани от Русия медии

      Европейският съюз наложи забрана за разпространение на четири контролирани от Русия медии.

      Медиите, срещу които е насочена забраната, са уебсайтът „Гласът на Европа“, руската държавна информационна агенция РИА Новости и вестниците „Известия“ и „Российская газета“.

      Официалното обявяване на санкциите потвърди решение, взето по-рано тази седмица от посланиците на 27-те държави членки на блока. Това стана въпреки предупреждението за ответни мерки от страна на Москва срещу западни журналисти, работещи в Русия.

      „Тези медии се намират под постоянния пряк или непряк контрол на ръководството на Руската федерация. Те са били от съществено значение и са допринесли за разгръщането и подкрепата на агресивната война на Русия срещу Украйна, както и за дестабилизирането на съседните ѝ държави. Руската федерация е участвала в систематична международна кампания за медийна и информационна манипулация, намеса и сериозно изопачаване на фактите“, се казва в изявлението на блока.

      С тези допълнения броят на свързаните с Русия медийни организации, на които е наложена забрана за излъчване в ЕС след нахлуването на Москва в Украйна през 2022 г., достигна 17.

      Забраните обхващат „всички средства за предаване и разпространение в или насочени към държавите – членки на ЕС“, но не спират журналистите да работят в блока.

      Последният ход дойде в момент, когато ЕС се стреми да се справи с чуждестранната намеса преди изборите в целия блок следващия месец.

      През март чешкото разузнаване разби предполагаема мрежа, финансирана от Москва, която е използвала базираната в Прага медия „Гласът на Европа“, за да разпространява руска пропаганда.

      Белгийските власти също започнаха разследване на обвиненията, че медията – за която се твърди, че е финансирана от прокремълския бизнесмен Виктор Медведчук – е била използвана, за да плаща на европейски законодатели да разпространяват тезите на Москва.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ