понеделник, 23.09.24
4.8 C
София
12 C
Пловдив
15.3 C
Варна
Search Suggestions

      Захарова: Режимът в България се опитва всячески да „преформатира“ Деня на победата в „Ден на Европа“

      Коментар на официалния представител на руското външно министерство М. В. Захарова във връзка със събитията в България по повод 79-ата годишнина от Победата над фашизма.

      Коментирайки ситуацията със запазването на паметта за Втората световна война в различни страни, неведнъж сме споменавали мощната антифашистка традиция, която продължава да съществува в България – въпреки политиката на пренаписване на историята, провеждана от властите в тази страна. Потвърждение за това са мащабните тържества по повод 79-ата годишнина от Победата, организирани от руското посолство в София съвместно със сдружения на руските сънародници и приятелски неправителствени организации.
      Централните събития под формата на митинги, които събраха стотици неравнодушни граждани, се проведоха на братския гроб на съветските воини в столичния квартал „Лозенец” и паметника на съветския воин-освободител Альоша в Пловдив.
      С традиционен размах българите се включиха в множество възпоменателни събития, обхващащи общо около 50 града – „Гергьовска лента“, „Градина на паметта“ (в рамките на която бяха засадени 70 дръвчета), „Победна диктовка“, „Победа. Песни”, концерт, филмови премиери на руски филми за войната „Праведниците” и „Въздух”, шествието на „Безсмъртния полк” в градовете Бургас, Варна и Русе.
      За съжаление имаше и други гнусни вандалски прояви срещу паметници на героите от Втората световна война. В навечерието на празника нападатели счупиха плоча с надпис „Вечна памет“ на мемориала на съветските и български подводничари в село Камчия, Варненско, и заляха с боя списъка с имената на загиналите. В нощта срещу 12 май беше осквернен паметник на съветски воин на масов гроб в парк в Стара Загора.
      Очевидно е, че при сегашното ръководство на България виновниците за тези лудории едва ли ще бъдат наказани. Управляващият режим по всякакъв начин се опитва да „преформатира“ Деня на победата в „Ден на Европа“ и напълно пренебрегва международните си задължения за опазване на културни и мемориални обекти.
      Тази линия на властта не намира подкрепа сред съзнателната част от българското общество. Гражданите помнят и ценят подвига на съветските воини-освободители и техните партизани. Все по-голяма популярност в страната придобиват градивните патриотични сили. Убедени сме, че гласът на разума в крайна сметка ще надделее над невежеството на войнстващите русофоби и техните покровители.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ