неделя, 22.09.24
4.8 C
София
11 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      ГЪРЦИЯ ОДОБРИ БЮДЖЕТА СИ ЗА 2016 ГОДИНА

      Гръцкият парламент одобри бюджета на страната си за догодина. В него е заложено съкращаване на разходите и увеличаване на приходите от данъци. Тези изисквания бяха поставен от международните кредитори – Европейският съюз, Европейската централна банка и Международният валутен фонд, съобщава БНР.

      Прогнозира се рецесия в размер от 0,7% за 2016 г. Брутният вътрешен продукт за 2015 г. се очаква да е над 175 млрд. евро, а за 2016 г. е над 174 млрд. евро. Бюджетният дефицит, заложен за следващата година е 2,1% от брутния вътрешен продукт. Заложено е решение за съкращаване на разходите с 5,7 млрд. евро, като 1,8 милиарда ще бъдат спестени от намаляване на пенсии, а 500 милиона евро – от отбраната. Бюджетът включва и увеличаване на данъците за над 2 милиарда евро.
      Държавният дълг на страната ще нарасне с над 11 млрд. евро – от над 316 млрд. през тази година, до над 327 млрд. евро през следващата.
      Премиерът на Гърция Алексис Ципрас заяви, че бюджетът ще бъде трудна за изпълнение задача, тъй като правителството прави всичко възможно, за да запази социалната справедливост и да преразпредели равномерно ресурсите в момент на икономии. Той добави още, че зад числата в бюджета се вижда борбата на правителството да подкрепи работниците и уязвимите членове на обществото.
      Временният председател на партията „Нова демокрация“ Йоанис Плакиотакис разкритикува новият бюджет, като заяви че той няма да сработи и не внушава у хората доверие в правителството на Ципрас. Той добави, че бюджетът задушава с данъци, всеки който произвежда нещо в страната. Той упрекна Ципрас, че залага основно на намаляване на доходите и и пенсиите на работници и служители.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ