неделя, 22.09.24
23.5 C
София
25 C
Пловдив
24.3 C
Варна
Search Suggestions

      ВСС СЕ РАЗДЕЛЯ НА ДВЕ КОЛЕГИИ

      Парламента гласува разделянето на Висшият съдебен съвет на две колегии- съдийска и прокурорска. Предложението беше подкрепено със 196 гласа „за“ и 35 „против“ на второ четене.
      Съгласно новите текстове съдийската колегия ще има 14 членове, а прокурорската – 11. В първата квота ще бъдат включени председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд. Освен тях ще бъдат зачислени и шестима членове, избрани от Народното събрание. Прокурорската квота ще включва главния прокурор, четирима членове, избрани пряко от прокурорите, петима – отредени от Парламента и един – обявен от следователите.
      Една от основните причини за разделянето на ВСС е борбата с корупцията, заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев. Според него по този начин прокуратурата ще бъде свободна да разследва сигналите за корупция. Кънев добави още, че ако кариерата на един юрист зависи от даден съдия, е трудно да проведе разследване за корупция срещу него.
      Според Михаил Миков разделянето на ВСС на квоти ще доведе до намеса на прокуратурата при незаконосъобразни актове на изпълнителната и местната власт. Той заяви, че предложението за разделяне създава предпоставки за корупция.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ