неделя, 22.09.24
4.8 C
София
11 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      ИЗГРАЖДАМЕ ГАЗОВА ВРЪЗКА С ТУРЦИЯ

      Газова връзка между България, Турция и Гърция. Този план заявиха днес родният премиер Бойко Борисов и министър-председателят на Турция Ахмет Давутоглу.
      Делегацията от Анкара е на официално посещение у нас днес. В разговорите с родните министри са разисквани основни въпроси, свързани с търговията, транспорта, земеделието, здравеопазването и сигурността между двете страни. Премиерите са взели решение за изграждане на интерконекторна газова връзка с цел – доставка на газ от Азербайджан. „За възраждането на идеята за доставка на азерски газ решихме с колегата Ципрас може би още в четвъртък в Брюксел, че ще проведем среща. Заедно с интерконекторите с Гърция и Турция ще се даде възможност за диверсификация и транзитиране на газ от всички посоки. Нека да не заобикаляме една или друга държава, а да направим така, че всички да имаме газ“, допълни Давутоглу.
      Най-големият транспортен проект, който готвят двете държави, е създаването на скоростен влак между София и Истанбул. По думи на родния премиер това ще спомогне за по-бързото придвижване на хора и товари между страните. В здравния сектор Борисов се надява на по-евтини лекарства, които да бъдат внасяни от Турция.
      Вътрешните министри на двете страни ще работят заедно по съвместни акции с нелегалния трафик на хора.
      По темата с бежанците и двамата премиери бяха единодушни, че проблемът е общ и глобален, а не единствено на Турция.
      По думи на Борисов не е справедливо да приемаме толкова бежанци, колкото дойдат, нямайки възможността затова.
      Давутоглу беше категоричен, че подновяването на преговорите за влизане на Турция в ЕС, е стъпка напред, а България е входната врата затова.
      По въпроса със сваления руски самолет турският премиер уточни, че напрежението с Кремъл е произлязло от желанието на Турция за защити въздушното си пространство. Турският премиер затвърди позицията на Анкара, че не са знаели какъв е произходът на машината, преди да я свалят.
      „Турция не иска напрежение с Русия, защото това влияе и на спокойствието на региона, и на световния мир. Надяваме се да си продължим сътрудничеството, без да се обвиняваме, а да си говорим прямо”, заяви Ахмет Давутоглу.
      Родният премиер също се надява на мир между двете държави.
      „Едно от най-важните качества на мъжа е търпението. Помним много добре, когато Путин каза, че България е загубила всичко, търпеливи бяхме. Няма да коментираме, хубаво е да има мир, надявам се на разум от двете страни, да намерят начин да си оправят отношенията, ние този път ще си проявим търпение”, заяви Бойко Борисов.
      По-късно през деня Ахмет Давутоглу се срещна и с президента Росен Плевнлиев.

       

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ