вторник, 24.09.24
15.8 C
София
20 C
Пловдив
23.9 C
Варна
Search Suggestions

      ОБЗОР 2015 Г.

      Началото на годината започна с обещаните от избрания повторно кабинет Борисов реформи.
      Първи започнаха промените в социалния сектор. Министър Ивайло Калфин стартира политическия сезон с увеличаване възрастта за пенсиониране и трудов стаж. Реакциите последваха светкавично – спорове в парламента и протести пред него.
      Недоволството на гражданите оформи рамката и на 2015 г. Демонстрациите съпътстваха почти всяко взето решение на сегашните управляващи. Срещу социалните реформи въстанаха и служителите на МВР, които се обявиха против увеличението не пенсионната възраст. В края на годината напомниха за себе си със серия от протестни действия срещу намаляването на т.нар. обезщетения след пенсиониране от 20 на 10.
      В опита си да спестят пари на държавата, управляващите се подсигуриха с нов дълг от 16 млрд. лв. Външният заем е най-високият за България от 30 години насам. Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов оправдаха решението си с дефицита, който е натрупал кабинетът Орешарски. Това обаче не се прие за довод от опозиция и граждани.
      И в здравния сектор промените не останаха извън плана за реформи на реформаторите. Министър Петър Москов раздели пакети медицински услуги, но обедини здравни заведения. Затегнатите правила за ТЕЛК и изплащане на осигуровки от пациентите поведоха вълна от нови разпалени дискусии в пленарната зала и нови демонстрации в болници, които обаче останаха без резултат. В крайна сметка голяма част от тези промени получиха одобрение от пултовете.

      Твърдата ръка на Москов постави трайна упойка на няколко директори на болници. Първи от рокадите пострада шефът на „Св. Иван Рилски“ Дечо Дечев, който се възпротиви на сливането на три основни здравните заведения в София. Няколко месеца по-късно го последва и директорът на на бившата окръжна столична болница „Св. Анна“, който е един от поставилите лечебно заведение в „екипажа“ на потъналия кораб КТБ.
      Съдебната реформа беше третият литър в огромната гражданска чаша, която на пръв поглед преля, но финалната глътка беше отпита. Гражданите се вдигнаха на бунт, но на два фланга и така и не се разбра какво искат, освен прозрачност и справедливост. От своя страна преговорите между партиите изпотиха премиера, но излишно – промените в Конституцията бяха приети, преминали под знака на неясните компромиси и алтернативните планове.
      Нови решения със стари лица – това е следващата стъпка, предприета от политиците с избора на Мая Манолова за омбудсман.

      И така политическата ситуация затихна до края на октомври, когато без много предварителен шум, бяха подготвени местните избори, наедно с референдума за електронно гласуване. На 25-ти обаче се оказа, че затишието е било пред буря.
      Убедителната победа на ГЕРБ с 34,50% в 23 областни града беше последното, което вълнуваше българите в края на деня. И все пак – очаквано хората на Борисов спечелиха повторен мандат, както в София, така и в Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Шумен, Велико Търново, Русе, Хасково и много други. Йорданка Фандъкова спечели доверието на столичани с над 60% от гласовете. Пирът на ГЕРБ обаче беше кратък, защото започна хаосът по вота. Сринатите сървари на ЦИК и МВР в средата на 25-и бяха само началото на сагата „Избори 2015“. Организацията по вота се превърна в циркова арена-армеец.

      И докато избиратели станаха заложници на държавата, избрани станаха заложници на медиите. Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров беше ударен при поредната си скандална проява в рамките на седмици.
      Резултатът от провокативното поведение на Сидеров беше отнемане на имунитета му и продължение на сагата в Столичното следствие.
      Сидеров не е единственият политик, който беше редовен в съда през изминалата година.

      Неприключени останаха и голяма част от останалите дела от обществен интерес. В криминалния сектор годината остана с черни статистики.
      И докато законодателната власт решаваше „невинен“ или „виновен“, държавата променяше закони. Малко след изборите правителството реши да вдигне годишната такса за винетките на 97 лв. Повишението в цената предизвика нов протест на шофьорите, които твърдят, че покачването е непосилно за техния джоб.
      В тунела на пътуващите по родните ремонтирани пътища, се видя и светлина, дадена от фармацевтичен бос. Бизнесменът Веселин Марешки отвори бензиностанции със силно поевтинели горива – стратегия, която предизвика и конкуренцията във Варна да направи същото. Дни след това Марешки обяви, че ще продължи с новия си бизнес и в други градове на страната. Дали да очакваме нови цени на горивата на нови магистрали – ще разберем през следващата 2016 г.

      А ваканцията за депутатите започна точно така, както започна и лятната – със съдебните реформи и последващите ги протести.
      Протестите срещу приетата съдебна реформа не закъсняха и така граждани излязоха за пореден път на улицата в знак на недоволство.
      С решението на ДСБ да мине в опозиция се отварят въпроси, чиито отговори ще научим през новата година, а именно – ще издържи ли сегашната разпокъсана коалиция, ще има ли нови парламентарни избори и ще ни сполети ли нов политически катаклизъм? До тогава можем да си пожелаем през 2016 г. държавата да бъде по-добра, а властта – по-стабилна, защото сега е ясно едно – гласът на народа.

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ