сряда, 25.09.24
11.8 C
София
13 C
Пловдив
16.6 C
Варна
Search Suggestions

      САУДИТСКА АРАБИЯ ПРЕКЪСНА ДИПЛОМАЦИЯТА СИ С ИРАН

      Саудитска Арабия прекъсна дипломатическите си отношения с Иран. Това стана, след като демонстранти подпалиха саудитското посолство в Техеран. Персоналът на посолството вече е напуснал Иран.

      Причината за безредиците, предизвикани от демонстрантите е екзекуцията на шиитския духовник Нимр Ал Нимр.
      Външният министър на Саудитска Арабия Адел ибн Ахмед ал Джубейр, определи случилото се като нарушение на всички международни конвенции и обвини иранските власти, че не се направили необходимото, за да спрат нападението.
      Иран нарече безразсъдно и нерационално решението на Саудитска Арабия да скъса отношенията си тях.
      САЩ призова лидерите на Близкоизточните държави да вземат мерки за успокояване на напрежението. Екзекуцията на шиитския духовник може да изостри отношенията между страните на верска основа. Това заяви говорителят на Държавния департамент Джон Кърби.
      Съединените щати заемат неконструктивна позиция, като прикриват лоялни към тях режими и демонизират нелоялните, това коментира на личната си страница във „Фейсбук“ Константин Косачов, оглавяващ външнополитическата комисия в горната камара на руския парламент.
      Саудитска Арабия трябва да въведе мораториум върху смъртните наказания, както и да работи съвместно с ООН и други партньори над алтернативни стратегии в борбата с тероризма. Това призова Върховният комисар на ООН за човешките права Зейд Раад ал Хусейн.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ