сряда, 25.09.24
18.8 C
София
21 C
Пловдив
22.5 C
Варна
Search Suggestions

      ИМАЛО ЛИ Е ТЕСТ НА ВОДОРОДНА БОМБА В СЕВЕРНА КОРЕЯ?

      Специалисти изразиха сериозно съмнение, че от Северна Корея са взривили успешно водородна бомба. Ядрени експерти от Южна Корея са на мнение, че става въпрос за тест на среден тип устройство между атомна и водородна.
      Подозренията се базират на малкия мащаб, върху който от диктаторската държава твърдят, че са направили опита.
      Твърденията на Северна Корея „изправиха косите“ на световните лидери и организации. Късно снощи американският президент Барак Обама е провел телефонен разговор с южнокорейския си колега Пак Кън Хе. Обсъдени са евентуалните ответни мерки, които да бъдат предприети срещу подобни тестове от световна заплаха. Съветът на ООН прие резолюция, с която остро осъди проведените от Пхенян тестове. Експертите от организацията също са на мнение, че изпитанието е по-скоро с атомна бомба. Международната агенция за атомна енергия също разкритикува предполагаемия опит. НАТО изрази негативна позиция по въпроса. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг беше категоричен, че ядреният тест подкопава регионалната и международна сигурност. Европейската комисия нарече опита „незаконен и опасен“.
      У нас също беше изразена тревога от случващото се в диктаторската република. Министерството на външните работи призова Северна Корея да преустанови ядрената си програма.
      Русия определи теста като „грубо нарушение“. Кремъл изрази тревога от действията на Пхенян. Руският лидер Владимир Путин поръча обстойно проучване на показанията на всички измервателни станции, за да бъде направен анализ при евентуално потвърждение на информацията, дадена от Северна Корея.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ