събота, 21.09.24
7.8 C
София
18 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      ВЪРНАХА КОКАИНОВИЯТ КРАЛ ЕЛ ЧАПО В ЗАТВОРА

      Прословутият кокаинов крал „Ел Чапо“ Гусман беше върнат обратно в затвора, от който избяга преди шест месеца. Най-търсеният трафикант в света беше качен на военен хеликоптер на летището в Мексико сити, часове след като беше заловен от властите, съобщава РТ.

      Залавянето му стана в крайбрежния град Лос Мочис в северозападния мексикански щат Синалоа, след щурм на морски пехотинци, при който бяха убити петима престъпници, а други шест бяха арестувани. Пехотинците обискирали дома на Ел Чапо преди зазоряване. По време на операцията са били иззети два бронирани автомобила, осем пушки, един пистолет и гранатомет, се казва в съобщение от силите за сигурност.
      Президентът Енрике Пена Нието заяви, че залавянето на 58-годишния небезизвестен кокаинов крал трябва да възстанови доверието нас обществото в правителството и силите за сигурност.
      Ел Чапо, известен още като Дребния е смятан за най-големият наркобарон на Мексико и ръководител на картела Синалоа. През 2011 година той успя да надмине скандалния кокаинов крал Пабло Ескобар. Ел Чапо беше обявен за издирване от Мексико, Интерпол и САЩ, които обявиха награда от 5 млн. долара за всяка информация, която би довела до залавянето му.
      Вашингтон нарече залавянето на Гусман победа на правилата и правосъдието, това заяви главният прокурор на САЩ Лорета Линч. Тя добави още, че сега той ще понесе отговорността за престъпленията си.
      Руптли припомня, че Ел Чапо първоначално е арестуван през 1993 година и прекарва почти десетилетие в затвор с възможно най-високо ниво на сигурност, близо до Мексико сити. Той успява да избяга от затвора през 2001 година и се укрива в продължение на 13 години, до залавянето му през 2014 година.
      Въпреки това през юли миналата година Гусман отново избяга от затвора, през тунел, прокопан от килията му с дължина 1,5 км и дълбочина 10 метра, въпреки че федералният затвор е с високо ниво на защита.
      Тунелът е водел до специално построена къща в близост до затвора. Твърди се, че Ел Чапо е платил около 50 млн. долара подкуп, за да се улесни бягството му.
      Последното му бягство предизвика едно от най-мащабните издирвания на престъпник в страната, което беше провокирано от критики, насочени към правителството за несправяне със ситуацията.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ