неделя, 22.09.24
12.8 C
София
20 C
Пловдив
21.5 C
Варна
Search Suggestions

      КЪДЕ Е ИСТИНАТА В КАЗУСА С ВАКСИНИТЕ ОТ ТУРЦИЯ?

      Ваксините „Пентаксим“ и „Еувакс“ не са опасни. Това заяви категорично министърът на здравеопазването д-р Петър Москов. По негови думи няма становище на прокуратурата, че ваксините са опасни, а има само предписание.

      „ВАП казва, че ако няма притежател на разрешение за употреба на ваксините на територията на страната или той не се е явил на търга държавата по силата на закона е длъжна да предприеме мерки и да намери друг начин за вкарване на лекарствата в страната. Ако ние не бяхме успели да договорим ваксината „Пентаксим” бяхме изправени пред възможността нашите деца да не бъдат ваксинирани.“, допълни още Москов.

      По думи на здравния министър кризата с ваксини не е само в България, а и в целия Европейски съюз. Припомняме, че противоречията между прокуратура и здравно министерство възникнаха вчера, когато от държавното обвинение заявиха, че внесените петвалентни ваксини от Турция, не са разрешени в България. По-късно от Върховната административна прокуратура направиха уточнение, че становището им се отнася единствено до „Еувакс“ – предназначена за Хепатит Б. Ресорният министър не оспори заключението, но подчерта, че проверката е показала забрана за употреба, а не опасност за здравето на децата.

      Турция дари по 100 хил. дози и от двете спорни ваксини след решение на МС през пролетта на миналата година.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ