вторник, 24.09.24
14.2 C
София
21 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      ПЕРНИК – МАСКАРАДНАТА СТОЛИЦА НА ЕВРОПА

      От днес започва 25-тото издание на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва 2016“. В продължение на 3 дни Перник ще се превърне в маскарадната столица на Европа. С тазгодишното издание се отбелязва и 50-годишният юбилей от първото дефиле на маскирани в Перник.
      Фестивалът се провежда под патронажа на Министерството на културата и с домакинството на кмета на града д-р Вяра Церковска. Заявки за участие са подали над 100 групи, а общият брой на участниците достига 6 400 души. 19 на брой са чуждестранните групи – от Македония, Сърбия, Гърция и Румъния. За пръв път участие ще вземе и група от Мали, която ще представи африкански маскараден обичай.
      Фестът се съпровожда от редица съпътстващи прояви. В НДК в София бе открита фото изложба, а в местния исторически музей са показани маски на сурвакари от Пернишкия регион.
      Началото на днешния празничен ден ще бъде дадено от традиционна научна конференция на тема „Карнавалите в маскарада“. Днес ще заработи и Работилницата за маски, в която майстори ще показват тайнството в сътворяването на страховитите образи от кожа, пера и зъби. В програмата присъстват още: младежкото маскарадно дефиле „Сурвакиада“ и факелно дефиле, с което ще започне официалното откриване. Спектакълът е наречен „50 години Сурва“ и ще озвучи града в 18:00 ч. В програмата се включени още музикално-танцово шоу, пиротехническо шоу, състезателни фестивални дефилета, също и кулинарно шоу.
      Зрелището от страшни космати и зъбати образи, побиващите тръпки джамалари, бабугери и грохът на звънците и чановете са картини и звуци, неописуеми с думи.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ