вторник, 24.09.24
10.8 C
София
16 C
Пловдив
14.1 C
Варна
Search Suggestions

      МЕЖДУНАРОДНИЯ ФЕСТИВАЛ „СУРВА“ СЕ ПРОВЕЖДА ЗА 25-И ПЪТ

      За 25-ти път този уикенд Перник става маскарадната столица на България с Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва 2016“. Навършват се 50 години от първия маскараден карнавал в града.

      Откриването фестивала беше вчера на 29.01 и ще продължи до неделя. Близо 6 400 са участниците, разпределени в 110 маскарадни групи. Сред тях са и 19 чуждестранни формации от Сърбия, Македония, Гърция, Румъния. Африканска група от Мали ще представи традиционен обичай.
      Днес започнаха традиционните Състезателни фестивални дефилета. Два дни в центъра и по улиците на града групи от цялата страна ще се надпреварват със своите традиционни игри и уникални костюми. Зрителите могат да видят и пипнат маските на участниците и да бъдат до тях на импровизираните сцени в града.
      Пред Общинския младежки дом беше наредена трапеза с традиционни зимни ястия с дегустация. В неделния ден топ готвачът Иван Звездев ще предизвика гостите на фестивала с кулинарно шоу. В 11:00 ч. на естрадата в градския парк майсторът в кухнята ще направи традиционна кавърма.
      В по-късните часове днес в Сурвакарско село зрителите ще се забавляват заедно с фолклорната програма на народния певец Георги Гьолски. Над 6 000 души ще могат заедно да се включат в най-голямото хоро.
      Вече 50 години фолклорната традиция се е запазила във времето. Живите й носители „кукери“ и „сурвакари“ идват в Перник за състезанието и емоцията, а зрители от цялата страна и от чужбина, идват, за да почувстват магията и да си пожелаят здраве и късмет.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ