понеделник, 23.09.24
5.8 C
София
14 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      ПРОТЕСТИ В ПАРИЖ СРЕЩУ ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ

      Хиляди протестират в Париж и още няколко френски града. Мотивът им – проект за лишаване от френско гражданство на осъдени за терористична дейност. Демонстрантите се обяват и срещу извънредното положение в страната, предаде Франс прес.
      Протестиращите са се събрали по призив на група неправителствени организации и няколко профсъюза. Те настояват властите да отменят извънредното положение, което беше въведено след атентатите в Париж през ноември 2015 г., когато загинаха 130 души. Демонстрантите настояват също управляващите да се откажат от проекта за лишаване от гражданство на лица, осъдени терористична дейност.
      Организаторите на проявата смятат, че тези мерки съсипват свободите на народа в името на „някаква хипотетична сигурност“.
      Антитерористичните мерки доведоха до оставката на министъра на правосъдието Кристиан Тобира, която има сериозни политически разногласия с премиера Манюел Валс и президента Франсоа Оланд.
      Министър-председателят на Франция увери, че извънредното положение ще бъде ограничено във времето, но страната ще използва всички средства срещу тероризма, докато се приключи с ИДИЛ. Така голяма част от хората решиха, че извънредното положение ще продължи с години, а то е запланувано до май 2016 г., като има шансове да бъде съкратено.
      Предвижда се конституционна поправка, която да подсигури в юридически план извънредното положение.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ