неделя, 22.09.24
20.8 C
София
25 C
Пловдив
25.5 C
Варна
Search Suggestions

      „ГАЗПРОМ“ НЕ СЕ ОТКАЗВА – ЩЕ СТРОИ НОВ ГАЗОПРОВОД ДО ИТАЛИЯ

      „Газпром“, италианската“Едисон“ и гръцката DEPA подписаха предварително споразумение за доставки на природен газ по дъното на Черно море през трети страни до Гърция и след това до Италия. Проектът с името „Посейдон“ се опитва да компенсира провалените по-рано „Южен поток“ и „Турски поток“.

      Меморандумът е бил подписан днес в Рим от ръководителите на трите компании Алексей Милер, Марк Бенаюн и Теодорос Китсакос. Целта на документа е да се подготви маршрут за доставки на руски газ към Европа.

      Морският участък от този газопровод е планиран да мине по дъното на Йонийско море до италианския бряг като връзка между гръцката и италианската газопреносни системи.

      Цената на газопровода беше планирана на 1 милиард евро, като само подводната част ще е около 350 милиона.

      Дяловото участите се дели 50:50 между гръцката и италианската компания.

      Шефът на „Единос“ Марк Бенаюн казва, че проектът ще превърне Италия в голям газов хъб в Южна Европа. Китсакос изтъква, че ще се засили ролята на Гърция като коридор за газови доставки.

      Според специалистите, за да се реализира проектът, е необходимо участието и на България, тъй като тръбите няма как стигнат до Гърция, без да минат през турска или българска територия.

      Московският в.“Ведомости“ посочва, че 680 000 тона тръби за подводната част на „Южен поток“ още са складирани на българския бряг. Те напълно стигат за първи газопровод от проект „Посейдон“ и частично за втори, казва пред изданието източник, близък до „Газпром“. Той допълва, че не е изключено да има две разклонения – едно през България и едно през Турция с капацитет от по 16 млрд. куб м годишно. В момента капацитетът на Южния коридор в Русия е 32 млрд. куб. м.

      Повечето анализатори са скептични, че проектът е изобщо осъществим, тъй като „Газпром“ в момента изпитва недостиг на капитали, а допълнително положението се уточнява от западните санкции срещу Русия.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ