вторник, 24.09.24
25.8 C
София
29 C
Пловдив
25.1 C
Варна
Search Suggestions

      ПРАХ В ОЧИТЕ, ПЯСЪК В ЗЪБИТЕ

      ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ 

      Слушал съм множество речи на Иван Костов. Някои на живо, други – по телевизора. Инетрвюирал съм го, когато беше министър-председател. Признал съм, че е способен да види това, което малцина могат. Включително за неща, които не са му в тясната специалност на икономист.

      Но бях най-силно впечатлен от една негова реч в битността му на опозиционен депутат преди няколко години. Тогава той каза, че бутилка олио в Ротердам е по-евтина, отколкото е в София.

      Това беше съвсем нормална човешка реакция. България вече не е заградена със стени, милиони българи живеят и работят в Европа и по целия свят и всеки вижда, че цените на т.нар. оборотни стоки, това, което се купува всеки ден, в България често са по-високи от тези във Виена и Берлин, да не говорим за Прага и Варшава.

      Литър мляко във Виена например струва едно евро, по-евтино, отколкото е най-масовото мляко в България, което се продава за 2 лева и 10 стотинки. Зареждал съм си колата в Австрия и един пълен резервоар ми излезе с 10 лева по-малко, отколкото в България.

      И така нататък.

      Ето това си говорят българите. Защо ни плащат като в Северна Африка, а цените са ни австрийски, че и отгоре.

      А политиците по изключение се занимават с тези неща. Обикновено когато вече не са на власт.

      В четвъртък Комисията за защита на конкуренцията започна производство по подозрение за картел срещу „Лукойл Нефтохим“ и основните търговци на горива в България. Започна го, след като се разбра, че съставът на комисията ще бъде подменен и след като в продължение на 10 и повече години картелът е публична тайна. Че в продължение на две-три петилетки българите биват драни с жестоки, необосновани с нищо цени.

      Това при горивата, но практически няма нещо в България, за което може да се каже, че цената му е образувана на пазарен принцип.

      Като се почне от цената на труда и се свърши с доматите.  

      И след толкова години една отиваща си комисия казва, че МОЖЕ БИ има картел.

      Утре ще дойде другата комисия. И ще се окаже, че картел няма. И не е имало.

      Прах в очите, пясък в зъбите. 

       

      Още от Георги Даскалов в Евроком

       

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ