вторник, 24.09.24
18.6 C
София
20 C
Пловдив
16.5 C
Варна
Search Suggestions

      ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, СКЪПИ ДАМИ!

      Днес е Международният ден на жената. Честит празник на всички дами!
      Историята на днешния празник датира от 23 февруари 1909 г. Тогава Американската социалистическа партия организира политическо събитие в САЩ.
      Постепенно той се превръща в ден за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените.
      Идеята за създаването му се появява след бурната индустриализация и икономическа експанзия в началото на 20 век. Календарната дата се свързва с първия женски протест в световната история. На 8 март 1857 г. в Ню Йорк дами, работещи в шивашки и текстилни предприятия, провеждат демонстрация против лошите условия на труд и ниското заплащане. Те са атакувани и разпръснати от полицията. Две години по-късно, по същото време, те създават първия си работнически синдикат.
      В следващите години има още протести. Най-известният сред тях е 1908 г. Тогава жените настояват за по-кратък работен ден, по-добри заплати и право на глас. На 27 август 1910 г. в Копенхаген е първата международна среща на жените. Тя е организирана от социалистическия интернационал. Тогава се приема всяка година в една от първите недели на пролетта да се празнува денят на работничките и международната солидарност. Целта е женските маси за борба за равноправие с мъжете във всички обществени сфери на живота.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ